Forestilling NOBIDA MDD 2016Linjene tilbyr et bredt spekter av muligheter for elever på alle nivåer som ønsker å fordype seg i musikk eller dans. Dette gjelder både for deg som ønsker å studere videre på høyere musikk- eller danseutdanning, og for deg som ønsker å forbedre dine ferdigheter og kunnskaper innen musikk eller dans. Linjene er studieforberedende, noe som betyr at du også får undervisning i fellesfag som norsk, matematikk, geografi, språk, naturfag og samfunnskunnskap. Etter å ha fullført tre år på videregående skole, oppnår du generell studiekompetanse
Musikk

Ved programområdet musikk får du opplæring i både teoretiske og praktisk/utøvende musikkfag, som instrument, sang, kor, musikkhistorie, komponering og musikkteknologi. Du får også bred erfaring som utøver på små og store konserter og forestillinger. Alle elever får opplæring i sang og piano/gitar i tillegg til en-til-en undervisning på et selvvalgt fordypningsinstrument. Selv om det ikke er et inntakskrav, er det en fordel om du har minst grunnleggende ferdigheter i notelesing og på et instrument eller sang før du begynner hos oss.
Dans

På danselinja får du opplæring i de mest kjente sceniske dansestilene; klassisk ballett, jazzdans og moderne dans. Du får også fordype deg i andre spennende dansestiler som street/hip hop, stepp, karakterdans og afrikansk dans. I faget grunntrening i dans lærer du om skade-forebygging og ernæring. Disse timene blir også brukt til yoga, pilates og improvisasjonsøvelser. I tillegg får du fag der du lærer om den sceniske dansens utvikling, danseanalyse og hvordan du lager og utvikler din egen koreografi. Det stilles ikke krav til forkunnskaper i dans for å komme inn på danselinja, men det er absolutt en fordel å ha danset før eller drevet med for eksempel drilling, RG eller turning.
Elevene på musikk- og danselinja får tilgang til å bruke skolens lokaler på kveldstid til egen eller felles øving.
Fag- og timefordeling

- Vg1: 12 timer musikk-/dansefag og 23 timer fellesfag i uka
- Vg2: 17 timer musikk-/dansefag og 18 timer fellesfag i uka
- Vg3: 22 timer musikk-/dansefag og 13 timer fellesfag i uka
Dette er utdanningsprogrammet for deg som ønsker videre studier innen sang og musikk, kultur, teater/film, medier, pedagogikk, eller som skal arbeide med mennesker.
Du lærer
Avhengig av dine fagvalg:
- musikkutøvelse, individuelt og i samspill
- danseuttrykk, danseteknikker og koreografi
- skuespillerteknikker, regi og teaterproduksjon
- å videreutvikle dine kunstneriske ferdigheter
- teoretiske fag
Du bør være
Avhengig av din fordypning:
- musikalsk og god til å synge eller spille et instrument
- god i en form for dans
- interessert i å spille roller og stå på en scene
- innstilt på å øve mye, alene og sammen med andre, i og utenfor skoletiden
- kreativ
Inntil halvparten av elevene på Vg1 kan tas inn på grunnlag av opptaksprøve eller dokumenterte ferdigheter.
På musikklinja lærer du musikkutøvelse både individuelt og i samspill. Du får en solid utdannelse innen musikk, både praktisk og teoretisk, og får videreutviklet dine kunstneriske ferdigheter.
Les fag og timefordeling hos vilbli.no
Du bør være
Avhengig av din fordypning:
- musikalsk og god til å synge eller spille et instrument
- interessert i å spille roller og stå på en scene
- innstilt på å øve mye, alene og sammen med andre, i og utenfor skoletiden
- kreativ
Du som velger musikk, dans og drama bør i utgangspunktet ha evner, anlegg, erfaring og ferdigheter i det programområdet du ønsker å fordype deg i.
Gjennom våre spennende prosjekter får du trent din utholdenhet og samarbeidsevne. Siden utdanningsprogrammet gir generell studiekompetanse, bør du i tillegg like å arbeide med teoretiske fag.
Midt i Nordland, i sentrum av Bodø, finner du Bodø videregående skole. Våre 1300 elever har valgt mellom 9 ulike utdanningsprogram. Studieforberedende tilbyr et bredt spekter av programfag. Yrkesfag gir praksisnær opplæring i tett samarbeid med arbeidslivet. Flyfag er landslinje. For deg som ønsker et innføringstilbud til videregående opplæring har vi kombinasjonsklasse.
Med kort vei til buss, båt, tog og fly er skolen et godt valg for elever fra distriktene. Omkranset av fjord og fjell er det gode muligheter for friluftsliv og naturopplevelser, samtidig som kultur og bytilbud ligger kun et steinkast unna skolen.
Bodø videregående skole - Læring for framtida
Les mer om Bodø her - VISIT BODØ
Du søker opptak gjennom www.vigo.no.
Søknadsfristen for videregående opplæring 2026- 2027 er 2. mars 2026.
(1. mars faller på en søndag, dermed forlenget frist)
Du må søke opptak hvert år.
Første år (Vg1) er felles.
Så velger du hvilken retning du ønsker. I Nordland er det ulike studieretninger innen faget ulike steder i Nordland. Vil du gå drama, må du til Mo i Rana. Vil du fordype deg i dans må du til Bodø vgs. Musikk tilbys ved, Bodø vgs, Sortland vgs og Mosjøen vgs
Les om hvordan Musikk dans og drama gjennomføres hos Vilbli.no
Fag- og timefordeling
- Fellesfag 646
- Felles programfag 140
- Valgfrie programfag 196
Fellesfag (646 timer)
Felles programfag (140 timer)
Valgfrie programfag (196 timer)
Hvilke fag du kan velge, er avhengig av skolens tilbud.
56 timer skal brukes til ett av disse programfagene:
140 timer brukes til programfag fra programområder i studieforberedende utdanningsprogram:
Med musikk, dans og drama får du generell studiekompetanse, og kan søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter i Norge og i utlandet.
Hvis du tar høyere utdanning innen musikkfag, kan du blant annet bli:
- Sanger
- Musiker
- Musikkpedagog
- Musikkterapeut
Arbeidssteder kan være:
- teatre eller operahus
- orkestre, konsertscener eller band
- sykehjem eller skoler
Husk at noen studier kan ha spesielle opptakskrav eller opptaksprøver.
Opptaksprøver: Mange kunstfaglige studier innen dans, drama eller musikk krever en praktisk opptaksprøve. Med musikk, dans og drama får du et godt grunnlag for å gjennomføre slike opptaksprøver.
Realfagskrav: Noen studier krever at du har visse realfag. Eksempler på slike studier er ingeniør-, realfags- og medisinske studier. Du finner opptakskravene til høyskole- og universitetsstudier på samordnaopptak.no. På musikk, dans og drama er det svært vanskelig å få plass på timeplanen til å velge alle de realfagene du trenger.
Mer informasjon om linjene:
Les mer om Musikk Vg2 og Vg3 og Les mer om Dans Vg2 og Vg3
Opptaksprøver

Bodø videregående skole kan ta inn inntil 50% av elevene på grunnlag av dokumenterte ferdigheter i tillegg til karakterer. Vi gjør dette ved hjelp av opptaksprøver, og gir 8 tilleggspoeng til inntil 14 søkere på musikk og 7 søkere på dans. Opptaksprøvene arrangeres som regel i april.
Dersom du ønsker å komme på opptaksprøve må du sende inn et eget skjema som du finner her. (PDF, 159 kB) Dette skjemaet sendes til avdelingsleder ved musikk og danselinja, Bodø videregående skole (se nedenfor).
Se også mer info her: